La CUP proposa revisar l’impost sobre béns immobles per afavorir les rendes més baixes

Al Ple extraordinari passat dijous es va posar sobre la taula l’aprovació inicial de les ordenances fiscals que regularan els impostos, taxes i preus públics pel proper any 2017 a Blanes. La proposta fou finalment aprovada gràcies als vots favorables dels regidors de l’equip de govern format pel PSC, CiU i ERC. La CUP va votar-hi en contra.

 

En la seva intervenció la regidora de la CUP, Clara Castrillo, va voler destacar d’entrada la feina feta per l’equip de govern per elaborar la proposta, tot i no compartir-la i finalment votar-hi en contra. Així, la portaveu de la formació de l’esquerra independentista va remarcar que “algunes de les petites modificacions introduïdes en aquestes ordenances suposen cert avanç, i podrien ser un primer pas”, tot destacant que “per exemple la CUP compartim el fet de proposar millores en la recollida d’escombraries, sempre i quan tot augment en aquesta taxa vagi lligada forçosament a una millora en la recollida porta a porta per avançar cap a un model ambientalment més sostenible”. També es va reiterar la necessitat que l’increment de la taxa d’escombraries vagi lligada necessàriament a un rebaixa de la de l’aigua, tot remarcant que “la millorar manera d’ajustar les taxes i tenir-ne un bon control seria municipalitzant el servei de l’aigua”.

tarificacio-social-blanes-impostos

Un model d’IBI amb bonificacions per afavorir les rendes més baixes, tarificació social i audiència pública

En la segona part de la seva intervenció la portaveu de la CUP va exposar els motius pels quals la formació va decidir votar finalment en contra de la proposta d’ordenances proposada per l’equip de govern. Així, la regidora de la formació va mostrar el seu desacord amb el tractament actual i continuista que es fa de l’IBI, l’impost sobre  béns immobles. Segons portaveu de la CUP “un model d’IBI que contempli la inclusió de bonificacions per afavorir les rendes més baixes, tal com ja plantegen altres ajuntaments, seria un bon element per fomentar la igualtat i fer polítiques de transformació que avancin cap a la igualtat i la justícia social, és a dir «qui més té més pagui”.

La CUP va retreure al govern local que, ara fa una any, quan es van debatre i aprovar les anteriors ordenances fiscals, aquests es varen comprometre a crear una comissió que treballés la introducció de la tarificació social a la totalitat de les ordenances fiscals, donant continuïtat a la taxa de matriculació de les escoles bressol municipals, per tal de fer-la extensiva a d’altres àmbits de competència municipal. Segons Castrillo “en aquell moment vam fer un vot de confiança que ara no ho  veiem gens clar, ja que no s’ha avançat res en aquest aspecte”. La CUP va mostrar també  la seva disconformitat amb el fet que una any més s’hagi arribat a l’aprovació inicial de les ordenances fiscals sense haver convocat cap audiència publica, incomplint acords municipals aprovats pel propi Ple de Blanes.

Finalment la candidatura de l’esquerra independentista, a través de la seva portaveu, es va oferir a treballar aquests aspectes de les actuals ordenances i va anunciar que presentaran al·legacions a l’actual redactat per incloure-hi aquests aspectes.