La CUP valora com a frustrant la gestió municipal d’aquest 2013 en termes de participació ciutadana

La Candidatura d’Unitat Popular de Blanes qualifica de frustrant la política participativa portada a terme per l’ajuntament aquest darrer any

 Tot i que la seva activitat ha abastat àmbits ben diversos aquests han estat alguns dels objectius prioritaris de la CUP per aquest any 2013 que ara finalitza.

L’any que ara finalitza va començar amb el repte d’impulsar un pla director de participació ciutadana amb la implicació d’entitats i ciutadans. Al llarg d’aquest 2013 havia de culminar el procés iniciat l’any passat amb l’aprovació d’una moció proposada per la CUP, que va rebre els vots favorables de tots els grups municipals excepte el PP, on s’instava a la creació d’una comissió ciutadana per elaborar un pla director de participació ciutadana. El desembre de l’any passat es va celebrar una primera reunió informativa per exposar aquesta proposta a la ciutadania, la qual va generar una gran expectació, tot deixant petita la sala d’actes de la biblioteca comarcal. Malauradament des fa uns mesos el projecte es troba aturat indefinidament per una suposada ‘’manca de recursos’’. Finalment sembla ser que el projecte ha quedat en no res.

Després de moltes preguntes sense resposta segons la CUP ‘’tot plegat no és més que una excusa i en el fons el problema és la manca de voluntat política real per tirar endavant el pla director de participació ciutadana i la nul.la sensibilitat vers la participació per part del govern municipal”. Per la CUP “aquesta actitud genera  frustració entre la ciutadania, una estratègia que respon a la intenció del consistori per  perpetuar l’actual manera de fer política i d’entendre la pràctica de la democràcia a Blanes,  amb hermetisme i allunyada de la ciutadania. Una tendència que cal revertir‘’.

Incompliment de l’acord per democratitzar els plens municipals

La candidatura de l’esquerra independentista vol recordar també que aquest 2013 s’ha posat sobre la taula, a proposta de la mateixa CUP, un altre tema cabdal com és el de la modificació del reglament orgànic municipal (ROM) amb la intenció de permetre la participació ciutadana en els plens municipals. Aquest proposta, que fou aprovada pel plenari el passat mes de juliol, demanava iniciar aquest mateix any la modificació del ROM per fer possible que les entitats i ciutadans puguin intervenir directament als plens, ja sigui formulant preguntes per escrit o presentant propostes per tal que aquestes siguin debatudes i votades pel consistori.

La CUP critica que ‘’a hores d’ara no s’ha iniciat el procés de modificació del ROM i que ni tan sols s’ha informat de l’acord al teixit associatiu i a  la ciutadania, tal com es demanava explícitament en la moció aprovada el mes de juliol”. En aquest sentit la CUP considera que “ a més de no complir-se l’acord s’està desvirtuant el sentit de la proposta,  ja que  aquesta va dirigida als ciutadans i entitats que volen mecanismes reals per participar del dia a dia de la política local”.

Segons la CUP “caldrà seguir treballant per la participació ciutadana des de diferents fronts:  des de l’àmbit l’institucional per democratitzar la gestió pública i des del carrer tot promovent iniciatives populars que permetin a la ciutadania participar i intervenir-hi directament.