Internacionalisme? Sí, però de debò

Sovint pensem, o ens volen fer creure, que en el limitat marge d'acció de la política municipal no hi te massa cabuda el compromís i la solidaritat amb els pobles del món que cercen la seva llibertat. Unes lluites que sota diferents fòrmules,  marcades pel contexte concret de cada situació, queden sovint obviades en la pràctica habitual i quotidiana de la politica municipal. Aquesta postura genera una situació de resignació a donar-nos per vençuts en la lluita per la solidaritat i la justicia social.

L’aposta de la CUP pels Països Catalans és molt clara:  independència i socialisme; una proposta però que no es queda aquí. És a dir, la lluita per construir un nou marc nacional passa forçosament per un canvi social profund i un procés que ha de significar molt més que un simple canvi de bandera. De la mateixa manera que creiem possible posar les bases que ens han de portar a uns Països Catalans lliures i socialment justos des de la pràctica de la política municipal no podem obviar que aquesta lluita va molt més enllà. La lluita persisitent per l'autodeterminació dels Països Catalans queda doncs enmarcada dins la mateixa lluita per l'alliberament de tots el pobles del món. És una lluita oberta i constant, una lluita per posar els fonaments d'un món més just, on la solidaritat sigui la manera de quotidiana de procedir en les relacions entre els pobles i les persones. Des dels municipis hi tenim molt a dir i sobretot molt a fer. Així creiem imprescindible proposar alternatives al model socioeconòmic mundial, tot creant i  consolidant projectes d'actuació local amb perspectiva global. Des de mesures per gestionar conjuntament els recursos naturals, el territori, el model energètic, etc, fins a la promoció d’experiències solidàries i de cooperació amb altres pobles del mòn que lluiten per la seva dignitat.

Per això creiem necessàries i aplaudim qualsevol inciativa que des dels ajuntaments treballi en aquest sentit. Un exemple en són les mocions de solidaritat amb els pobles saharaui, palestí, i també  per evitar caure en la més profunda incoherència, la defensa real i palpable de de la lluita del poble català per aonsseguir la seva llibertat a través del dret d'autodeterrminacio que compartim amb  tots els pobles del món. Així, de la mateixa manera que celebrem qualsevol proposta compromesa amb la lluita internacionalista també exigim coherència,  honestedat i valentia  als partits politics per tal de defensar amb la mateixa decisió el dret a la llibertat de Palestina, Escòcia, Txetxènia, Euskal Herria, Galiza, els Països Catalans i qualsevol altre poble del món. La coherència de la lluita internacionalista no exclou a ningú, sigui quinsigui l'estat o el règim polítc i economic opressor. És important que ho tinguem molt clar, el contrari aquesta lluita perd la seva essència i es cau en la més trista i profunda incoherència i, perque no dir-ho, en l’oportunisme que actualment ha caracteritzat i desprestigiat la nostra “classe política”.

Des de la CUP proposem passar de les parules als fets i demanem anar un pas més enllà de les mocions de suport i declarions d'intencions als consistoris. Les àrees de cooperació han de ser reals i motors pràctics de la transformació social a escala mundial. Només cal la voluntat de fer-ho, o si més no d’intentar-ho. Plasmen -ho i fem possible el canvi cap un Blanes, uns Països Catalans i un món més just. Com a blanencs, com a país i com a poble solidari amb tots els pobles del món ens hem d'exigir a nosaltres mateixos i als càrrecs electes del nostre muncipi aquest compromís.